Van egy
hasznos tipped?

Milyen a helyes fakivágás?

Sokan azt hiszik, egy fát kivágni egyszerű, elég szólni a szomszédnak, majd elintézi. Ám a helyes fakivágás tapasztalatot igényel, és nemcsak akkor van rá szükség, ha ki kell dönteni a fát.

 

A fakivágás nem csak azt jelenti, hogy az elöregedett fát kidöntjük, hiszen a tönköt és a gyökereket is el kell távolítani, egy nagyméretű fa kivágása pedig legalább olyan veszélyes, mint amennyi körültekintést igényel. Vagyis, érdemes profikra bízni és nem a szomszéd Józsira. Miért? Mert két kiszáradt fa között is van különbség. A szomszéd pedig nem biztos, hogy fel tudja mérni a törzs és az ágak állapotát és eldönteni, hogy mi a legbiztonságosabb módja a növény eltávolításának.

Senki sem akar csak azért kivágni egy 20 éves, terebélyes fát, mert egy részét csonkolni kell vagy néhány magasabb ágat eltávolítani. Ilyenkor az emelőkosaras alpin technika a megoldás. Máskor viszont még a gyökereket is ki kell venni, mert a fa újrahajt.

Mikor kötelező a fakivágás?

Ha a fa állapota veszélyessé vált (például vihar után félig kidőlt, villámcsapás érte stb.), veszélyezteti az épület és a járókelők épségét, akkor a tulajdonosnak gondoskodnia kell a veszély megszüntetéséről. Az áglevágás, gallyazás is kötelező, ha a fa koronája a villanyvezetékhez hozzáér.

 Furcsa módon a fakivágás lehet a megoldás akkor is, ha meg akarjuk menteni a fánkat. Az elöregedett, kiszáradt részek szakszerű eltávolításával gyakran megakadályozható, hogy az egész fát ki kelljen vágni.

Még egy fontos tudnivaló! Egy kormányrendelet szerint lakott területen belül a 20 cm átmérőnél vastagabb fa kivágása engedélyhez kötött. Az önkormányzatok ennél szigorúbban is rendelkezhetnek, tehát a fakivágás előtt érdemes az önkormányzatnál tájékozódni a szabályokról.

Weboldal címe: www.fukaszalas-fakivagas.hu/fakivagas/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI KERT TIPPEK

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Ha teljeskörű lakásfelújításba vágja fejszéjét különösen fontos, hogy megbízható, munkájukra igényes szakembereket találjon. Lehetőleg olyanokat, akik nem n+1 embernek szervezik ki a részfeladatokat.

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.