Van egy
hasznos tipped?

Tuja gondozása - kertészeti tippek

Kertépítésre adtad a fejed? Szeretnél örökzöldeket a kertedbe? A különböző tuja fajták számos lehetőséget kínálnak az impozáns és kellemes környezet kialakításához.

Keret Tuja gondozása - kertészeti tippek

Az egyes tuja típusok között akad törpe növésű és óriásira növő is, van oszlopos, gömb alakú vagy épp kúszó (terülő) tuja fajta is, így többféle célra alkalmasak a kerttervezés során. Mivel minden tuja örökzöld, télen is gyönyörködhetsz némi életteli, üde zöldben, ha a havas kertet nézed.

Tuja, mint kerti elem: Ültethetsz tujákat szoliter növényként, vagy sorban egymás mellé, szeparáló jelleggel. Pl. kocsibejáró vagy lépcső szegélyeként rendkívül látványos egy tuja sor valamelyik oszlopos vagy kúpos fajtából.
Ha sövényt szeretnél, vannak kifejezetten erre alkalmas, gyorsan növő, sűrű tuja fajták is, amelyek az ültetéstől számítva rövid idő belül összefüggő, természetes zöld kerítést alkotnak.

Tuja ültetése, gondozása: A tuja a félárnyékos /napos helyet, és a tápanyagban dús, kissé savanyú földet kedveli, ebben fejlődik a legjobban. Ha dézsában neveled, gyakrabban kell locsolnod, és biztosítanod kell a tápanyag utánpótlást is.
Tuját ültetni tavasztól őszig szabad, amíg a hőmérséklet nem éri el a fagypontot. Ahhoz, hogy a növény jól fejlődjön, az ültető gödörnek 2-3-szor nagyobbnak kell lennie a földlabda méreténél. Tápanyagnak szerves trágyát helyezz a gödör aljára, de vigyázz; ne érintkezzen közvetlenül a tuja gyökereivel, legyen köztük pár centinyi földréteg.

Egy újonnan ültetett tuja esetében nagyon fontos, hogy gyakran és bőségesen öntözd, különben a gyors növekedés mellett elsatnyul, gyenge lesz a növény. Ha nagyobb kerted van, érdemes elgondolkoznod az automata öntözőrendszer kiépítésén, amellyel az összes növény megfelelő és rendszeres öntözését kényelmesen megoldhatod. Az öntözőrendszer nemcsak a locsolás fárasztó feladatait veszi le rólad, de ráadásul még költségtakarékos is, jelentős összegeket spórolhatsz meg vele a vízszámládon.

Weboldal címe: kertvarazs-online.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI KERT TIPPEK

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Ha teljeskörű lakásfelújításba vágja fejszéjét különösen fontos, hogy megbízható, munkájukra igényes szakembereket találjon. Lehetőleg olyanokat, akik nem n+1 embernek szervezik ki a részfeladatokat.

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.